nav-left cat-right
cat-right

CIRESUL SI VISINUL

Prunus avium

Ciresii tind sa aiba nevoie de un partener compatibil pentru polenizare incrucisata. Visinii se reproduc singuri, asa ca puteti obtine fructe doar de la un copac.
Se planteaza in soare direct, in sol semi-fertil spre sarac, bine drenat. Prefera zonele cu clima arida.
Au inaltimi de 4,5-9 m si intindere similara.
Saditii ciresii obisnuiti la 6-9 m distanta, visinii la 6 m si ciresii pitici la 3 m. Aplicati la inceputul primaverii un strat de compost. Pentru climele mai reci, nu plantati ciresii in zonele care au inspre nord o vale, pentru a feri florile de inghet.
Tundeti ciresii si visinii care se intind in mod natural; pentru pomii care cresc mai mult pe verticala, tundeti incat sa lasati o tulpina principala. Culegeti informatii de la o pepiniera din apropiere.
Inmultiti prin altoire.
Problema majora a ciresilor si visinilor sunt pasarile. Acoperiti pomii cu o plasa indata ce fructele incep sa coaca, pentru a tine pasarile departe. Incercati sa cultivati soiuri rezistente la bolile cele mai raspandite in zona dumneavoastra.
Ciresii si visinii incep sa faca fructe la trei pana la sapte ani de la plantare. Daca vremea este uscata, lasati ciresele sa se coaca in copac, pentru a avea cea mai buna aroma. Fructele ar trebui sa fie aproape moi si foarte dulci.


Cirese

Visine

S-ar putea sa iti placa si:

 • Sunt foarte atractivi daca sunt cultivati in forma de evantai pe spaliere. Cultivandu-i pe un perete le oferiti mai  multa cal ...

 • "Santa Rosa" este un soi de prun japonez (P.salicina), cu fructe mari, de calitate. Obtineti cele mai bune recolte cand il pla ...

 • Marul - Pentru a obtine recolte bogate, va trebui sa cultivati cel putin doua soiuri compatibile, pentru a se reusi polenizare ...

 • Vita de vie se planteaza la soare direct, in  sol semi-fertil si fertil. Ea ajunge la o inaltime de 1,2-1,8 m si o intindere d ...

5 Responses to “CIRESUL SI VISINUL”

 1. Anonymous spune:

  Cred ca am in gradina mea cel mai frumos cires si visin .Frumusetea acestora incepe odata cu multimea florilor albe,parfumate ce aduna roiuri intregi de albine si continua cu multimea fructelor mari ce invadeaza crengile celor doi copaci.Nu i-am cumparat de la vreo statiune,nu au fost altoiti ,au fost 2 puiuti gasiti unde lucram cand exista CPL in Rm.Valcea si cand pe cele 23ha,se gaseau plante si arbusti fructiferi deosebiti.Marimea fructelor si gustul deosebit nu l-am intalnit nicaieri.

 2. Anonymous spune:

  puteti sami spuneti cu ce pot stropi ciresu si visini plis ????

 3. ana spune:

  Doamne ce de semianalfabeti avem in tara asta ! Anonim “plis” ai fost repetent la scoala???

 4. MarianL spune:

  Ana, nu fi rautacioasa. “S” este deasupra lui “Z” pe tastatura si poate ca i-a fugit mana omului pe tastatura. Se mai intampla.
  Mai bine il ajutai cu o reteta de stropire.
  De experti si critici de tot felul suntem satui toti, cred ca si tu.
  Si daca ar fi sa fim realisti, SEMIANALFABETII sau analfabetii aia pe care tot inceaca unul sau altul sa ii apostrofeze peste tot, ne dau sa mancam, fie ca sunt din Romania fie ca sunt din Turcia sau din cine stie ce tara vin toate ale gurii.
  Nu cu dictionarul in mana se fac recolte ci cu sapa !!!!

  Acum – sa raspund si acelui anonim.
  Este prea tarziu pentru a se mai face stropiri la ciresi sau visini.
  In 3 aprilie, cand ai postat tu, floarea era cazuta total si fructele deja dezvoltate.
  Aveai nevoie de:
  -1- Imbaierea de primavara, imediat dupa inghet.
  -2- Stropirea in timpul florii, cand cade circa 30% din flori.
  -3- Stropirea de dupa inflorire, la circa 10-15 zile de la caderea totala a florilor.
  Daca nu le-ai facut pe astea – restul stropirilor din acest an nu mai are rosta sa le mai faci pentru ca oricum recolta este compromisa – larvele (viermisorii) fiind deja in fruct.

  Imi pare rau

 5. viorel spune:

  ma scuzati sper sa deranjez,as dorii o informatie legata de visini.am la strada 3 stau an constnta in centru ,au dat asa de multi pui ca pietonii nu mai pot trece pe trotuar care sa si ridicat de altfel.aveti o idee cum sa scap de ei,sai scot.am autorizatie de la primarie.nu da bine si se anmultesc alarmant.multumesc

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>