nav-left cat-right
cat-right

Metode de altoire

ALTOIREA PRIN OCULTATIE: Este o metoda foarte veche de altoire si continua sa fie cea mai des folosita. Desi exista cateva variante de aplicare a acestei metode, principiul este acelasi: sub o deschidere practicata in scoarta portaltoiului se amplaseaza un fragment din scoarta altoiului care contine un mugure al acestuia. Cele mai cunoscute metode de ocultatie sunt: ocultatia in ochi dormind, ocultatia in ochi crescand, ocultatia inelara, ocultatia cu placa intermediara.

ALTOIREA COPULATIVA: Metoda urmareste obtinerea unei combinatii altoi-portaltoi prin suprapunerea tuturor zonelor de tesut aflate in sectiunea portaltoiului cu cele corespondente aflate in sectiunea altoiului.O conditie principala la aceasta metoda de altoire este existenta unor portaltoiuri si altoi care in zona de copulatie sa aiba grosimi foarte apropiate. In pepiniere copulatia simpla in apropierea solului se aplica atunci cand altoirea cu ochi nu a reusit. Copulatia pe ramificatiile principale ale coroanei se aplica mai ales in cazul altoirilor intermediare caz in care se castiga mult timp. Altoirea prin copulatie simpla se aplica iarna si primavara, deci in repaus vegetativ. Trebuie sa se urmareasca ca atat portaltoii in zona de altoire cat si ramurile altoi sa aiba varsta de un an cand pot avea grosimea unui creion sau ceva peste aceasta grosime.
ALTOIREA SUB SCOARTA: Este o metoda de altoire care imbina principiile ocultatiei cu cele ale altoirii copulative. Metodele sunt: altoirea sub scoarta laterala in T cu ramura detasata, altoirea simpla sub scoarta, altoirea sub scoarta perfectionata si altoirea Tittel.
ALTOIREA IN TRIANGULATIE: Cand ramurile sau trunchiul portaltoiului sunt mult mai groase decat altoiul se poate folosi si metoda de altoire in triangulatie. Aceasta metoda nu mai este conditionata de perioada de desprindere usoara a scoartei pentru ca atat in pregatirea altoiului cat si in pregatirea portaltoiului nu se impune desprinderea scoartei. Aplicarea triangulatiei presupune existenta capetelor de altoire (deschidere ulterioara). Principiul metodei consta in obtinerea unei degajari in forma de piramida rasturnata cu trei laturi in lemnul portaltoiului si fasonarea altoiului tot in forma de piramida cu trei laturi care sa ocupe perfect spatiul liber practicat de portaltoi.
ALTOIREA IN DESPICATURA: Aceasta metoda nu este atat de complicata ca si altoirea in triangulatie. Ea se aplica in repaus vegetativ (sfarsitul lui februarie – aprilie) si presupune o flexibilitate buna a fibrelor lemnoase.
Realizarea penei altoiului urmareste ca aceasta sa fie cat mai plana pentru a nu necesita o departare prea mare intre laturile despicaturii. Altoii vor avea si aici mugure de pana si muguri suplimentari pe inaltime.
Metoda aceasta presupune diferente foarte mari intre diametrele altoiurilor si portaltoiurilor. Nu presupune existenta unei perioade optime de dezlipire a scoartei. Se pastreaza regula ca lungimea penei trebuie sa fie cam de 6 ori diametrul altoiului. Trebuie precizat de la inceput ca altoirea in despicatura facuta exact pe diametrul capului de altoire necesita un altoi cu acelasi diametru si, in acest caz, copulatia este mult mai indicata.
ALTOIREA PE CIOTURI: Este metoda de altoire in coroana utilizata atunci cand ramurile au un diametru mic. Diferenta fata de altoirea in despicatura este aceea ca la altoirea pe cioturi axul altoiului nu este paralel cu axul portaltoiului ci se afla intr-un unghi ascutit fata de acesta.
REALTOIREA POMILOR FRUCTIFERI: Realtoirea nu este o operatie de care sa se faca uz in mod frecvent. Obiectul realtoirii il fac pomii maturi, intrati pe rod iar necesitatea aplicarii acestuia este dictata de, in principal, de urmatoarele situatii:
-randament foarte scazut al unui soi in conditiile de clima si sol ale respectivului areal;
-necesitatea interventiei in vederea franarii sau impulsionarii dezvoltarii coroanei.
Deasemene, o alternativa la realtoire este defrisarea si plantarea unor soiuri corespunzatoare. Cheltuielile nu vor fi insa mai mici, iar perioada de asteptare pana la intrarea pe rod este maai lunga decat in cazul realtoirii.
Operatiile premergatoare realtoirii propriu-zise se axeaza pe alegerea altoilor si pe pregatirea coroanei in vederea realtoirii.

S-ar putea sa iti placa si:

 • Sunt foarte atractivi daca sunt cultivati in forma de evantai pe spaliere. Cultivandu-i pe un perete le oferiti mai  multa cal ...

 • Prunus aviumCiresii tind sa aiba nevoie de un partener compatibil pentru polenizare incrucisata. Visinii se reproduc singuri, ...

 • MARCOTAREA Unele plante pot prinde radacini cand sunt inca legate de planta mama, tehnica ce este numita marcotare. Ingropar ...

 • "Santa Rosa" este un soi de prun japonez (P.salicina), cu fructe mari, de calitate. Obtineti cele mai bune recolte cand il pla ...

2 Responses to “Metode de altoire”

 1. Cartiregale spune:

  Va recomandam cartea POMII FRUCTIFERI – METODE DE ALTOIRE de HEINER SCHMID

  Cartea poate fi comandata de la CARTIREGALE
  Telefon: 0746407499
  Pret: 8 RON

  Cartea „Pomii fructiferi – metode de altoire“ se adresează tuturor acelora care doresc să-şi completeze cunoştinţele şi chiar să-şi altoiască singuri pomii din grădina sau plantaţia personală.
  Cartea „Pomii fructiferi – metode de altoire“ vine în sprijinul acestora învăţându-i cum să-şi aleagă portaltoiul potrivit, ce metode de altoire sunt cele mai potrivite pentru diversele specii autohtone de pomi sau arbuşti fructiferi, ce materiale şi unelte au nevoie pentru altoire, cum se îngrijesc pomii imediat după altoire etc.
  Cuprinsul cărţii „Pomii fructiferi – metode de altoire“:
  • ALTOIREA CA POSIBILITATE DE OBŢINERE A UNUI SOI NOU ŞI DE ÎNMULŢIRE A ACESTUIA
  o Posibilităţi şi limitări în cadrul altoirilor
   Rudenia în cadrul altoirii
   Incompatibilitatea
  o Plantarea altoilor şi dezvoltarea ulterioară a unei altoiri
   Premise histologice
   Plantarea altoilor şi creşterea unitară a ţesuturilor
   Fiziologia înnobilărilor
  • SĂNĂTATEA MATERIALULUI DE PORNIRE ŞI CAPACITATEA DE PRODUCŢIE
  o Îmbunătăţirea randamentului portaltoilor
  o Îmbunătăţiri ale randamentului soiurilor
  o Sănătatea partenerilor de altoire
  • Specii şi soiuri
  o Soiuri de pomi şi arbuşti fructiferi omologate în România
  o Caracterizarea soiurilor
  o Portaltoiul – soiul şi importanţa sa în viaţa pomului altoit
   Portaltoii mărului
   Portaltoii părului
   Portaltoii prunului
   Portaltoii caisului
   Portaltoii piersicului
   Portaltoii migdalului
   Portaltoii cireşului şi vişinului
   Portaltoii nucului
   Portaltoii castanului
   Portaltoii alunului
   Portaltoii arbuştilor fructiferi
  • LĂSTARI-ALTOI
  o Lăstari pentru altoirile de vară
  o Lăstari pentru altoirile de iarnă şi primăvară
  • METODE DE ALTOIRE
  o Oculaţia
   Altoire în ochi dormind
   Oculaţie inelară şi cu placă
   Oculaţia cu două plăci („Nicolare“)
  o Altoirea Chip
  o Altoirea cu fragmente de lăstar
   Copulaţia simplă
   Altoirea în copulaţie perfecţionată
   Altoirea sub scoarţă laterală
   Pene altoi ascuţite la vârf
   Pene-altoi retezate la vârf
   Altoirea în triangulaţie
   Metoda simplă de altoire „picior de capră“ după HUG
   Altoirea în despicătură
   Altoirea pe cioturi
   Altoirea sub scoarţă pe capete de altoire
   Altoirea simplă sub scoarţă
   Altoirea sub scoarţă perfecţionată
   Altoirea Tittel
   Altoirea Tittel simplificată
   Altoirea sub scoarţă după Wenck
  o Altoirea mecanizată
  • REALTOIREA POMILOR FRUCTIFERI
  o Situaţia în care e necesară realtoirea
  o Pregătirea pentru realtoire
   Curăţarea unei coroane piramidale
   Curăţarea coroanelor alungite şi ale fusului subţire
   Retăierea cu fierăstrăul a coroanelor curăţate
  • LUCRĂRI ULTERIOARE
  o Tratamentul ulterior altoirilor
   Oculaţia în apropierea solului
   Oculaţii la înălţimea coroanei şi în coroană
   Altoirea în copulaţie sau triangulaţie aplicată în apropierea soiului
   Altoirea în copulaţie
   Copulaţia şi altoirea sub scoarţă în cadrul coroanelor
  o Măsuri de îngrijire
  o Realtoiri
  • Inventar pentru altoiri

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>